Start Registration

Form 145 Part A, B, C or D: which one should you file?

Quick Answer

Start with whether the payment is taxable in India, not with the amount. If it isn't taxable, file Part D, unless it's one of the exempt remittances that need no Form 145 at all. If it is taxable, file Part A when your taxable remittances this tax year total ₹5 lakh or less. Above that, file Part C backed by a CA's Form 146 certificate, or Part B if you hold a certificate or order from the Assessing Officer.

Note: Effective 1 April 2026, Form 15CA has been replaced by Form 145 and Form 15CB by Form 146, under Section 395 of the Income Tax Act, 2025 (Rule 220, Income Tax Rules 2026). Form 145 keeps the same four parts, A to D, that Form 15CA had.

Which part of Form 145 to fill: the decision table

Find your row. The first column decides everything, so if you're unsure whether the payment is taxable, settle that first (step 1 below).

Your situation What to file Form 146 (CA certificate)?
Not taxable in India, and it's an individual's LRS remittance, a remittance by an IFSC unit, or its RBI purpose code is on the exempt list No Form 145 needed No
Not taxable in India, and not on the exempt list Part D Not required by the rules (your bank may still ask)
Taxable, and your taxable remittances this tax year total ₹5,00,000 or less Part A No
Taxable, above ₹5,00,000, and you hold a certificate or order from the Assessing Officer (section 395) Part B No
Taxable, above ₹5,00,000, no Assessing Officer certificate or order Part C Yes, before you file

Step 1: is the payment taxable in India?

This is the step most people skip, and it decides which half of the table you're in. Whether a payment to a non-resident is taxable in India depends on what it's for and on the tax treaty (DTAA) with the payee's country. Two payments of the same amount can land in different parts of Form 145.

A common mistake is to pick Part A because the amount is small. Part A is for taxable remittances within the ₹5 lakh limit. A small payment that isn't taxable belongs in Part D (or needs no Form 145 at all). If you can't tell whether your payment is taxable, that's the question a CA answers first. It's also the first thing we check as part of our Form 15CA and 15CB filing service.

Step 2 (not taxable): Part D, or no Form 145 at all

Rule 220 of the Income Tax Rules, 2026 exempts three kinds of remittance from Form 145 and Form 146, but only where the payment isn't taxable in India:

Your bank assigns the purpose code, so confirm it with them. If your payment isn't taxable but doesn't fit any of these, file Form 145 Part D. The rules don't require a CA certificate for Part D, though some banks still ask for one. More on the exemptions: Do I need Form 15CA and 15CB?

Step 3 (taxable): Part A, B or C

For a taxable payment, the next test is the ₹5 lakh limit. It applies to the total of such payments made during the tax year, not to one transfer.

Most business payments abroad above ₹5 lakh, such as software, consulting, marketing services or royalties, end up in Part C. For the portal steps, see how to file Form 145 online.

What your bank will ask for

Banks check your Form 145 before they release a foreign payment. Have these ready:

Each bank has its own checklist, and some ask for more than the rules do. A quick call to your bank's forex desk before you file saves a second trip.

Common mistakes when choosing a part

Filed the wrong part already? See how to correct an error in Form 15CA or 15CB.

Frequently Asked Question

Is Form 145 Part C the same as the old Form 15CA Part C?

It does the same job. Part C is for a taxable remittance where the year's total goes above ₹5 lakh and a CA has certified the payment. The certificate is now Form 146 instead of Form 15CB, and the rule is Rule 220 of the Income Tax Rules, 2026 instead of Rule 37BB.

Frequently Asked Question

Do I need a Form 146 certificate for Form 145 Part A?

No. Part A covers taxable remittances where the total for the tax year is ₹5 lakh or less, and it doesn't need a CA certificate. You still need to deduct the right TDS before you pay.

Frequently Asked Question

My payment isn't taxable in India. Why does my bank still want a CA certificate?

The rules don't require Form 146 for Part D, but banks run their own checks before releasing a foreign payment. Some ask for a CA certificate to confirm the payment isn't taxable. Ask your bank what it needs before you file, so you don't have to come back.

Frequently Asked Question

Does the ₹5 lakh limit apply to each payment or to the whole year?

To the year. The test is the total of such taxable payments made during the tax year, not the size of one transfer. A ₹2 lakh payment can still need Part C if earlier payments in the same year have already taken the total past ₹5 lakh.

This article is for general information only. For your specific remittance, consult a practicing CA.

Form 145 + Form 146 by a practising CA: ₹2,999 per remittance

Applicability check, Form 146 certificate with UDIN, Form 145 filed on the portal, bank-ready PDFs. Delivered in 30 minutes once your documents are in.

Request a free callback Pay ₹2,999 and start

A CA calls within an hour (10 am–7 pm).